Vil lette på høyeste blodtrykk med nytt legemiddel

0
71
nytt-bildeDet norske farmasiselskapet Serodus sendte tirsdag morgen ut en børsmelding om fremgang i utviklingen av legemiddelet SER100. Testresultatene i første del av fase II foreligger og kan være gode nyheter for millioner av potensielle pasienter som i dag ikke har noe tilbud fra tradisjonell behandling for sin sykdom.

Legemiddelet SER100 skal hjelpe mot såkalt isolert systolisk hypertensjon (ISH). Medikamentet er ment å få ned det høyeste trykket i blodstrømmen, uten å senke det lave trykket nevneverdig. ISH kan resultere i slag, nyresvikt og blodpropp, særlig hos voksne og eldre mennesker. Selskapet har tidligere indikert at antall ISH-pasienter globalt utgjør nærmere 40 millioner.

I en børsmelding tirsdag morgen melder selskapet om positive testresultater i den såkalte fase II for legemiddelet.Testene indikerte ingen alvorlige bivirkninger, ingen drop-outs og ingen forskjell i toleransen mellom placebo og SER100. Legemiddelet viste også en statistisk signifikant og klinisk relevant reduksjon på systolisk blodtrykk.

At legemiddelet har kommet igjennom den første delen av fase II vurderer ledelsen i selskapet som oppmuntrende. – De positive resultatene i denne studien er først og fremst gode nyheter for en stor pasientgruppe. Samtidig er dette et viktig steg for Serodus som selskap. Vi er fornøyde med at resultatene viser at SER100 gir en signifikant reduksjon på systolisk blodtrykk, sier administrerende direktør, Eva Steiness.

Planen er at legemiddelet skal være på markedet i 2019. Selskapet har tidligere indikert at antall IHS-pasienter globalt utgjør nærmere 40 millioner. En tredjedel av disse responderer ikke på tradisjonell medisinering. – Vårt fokus er ikke å konkurrere mot de store, rimelige blodmedisinene i markedet. Vi retter oss mot de pasientene som har vært under intens behandling uten effekt, sa medisinsk direktør Trygve Gulbrandsen ved børsintroduksjonen i april i fjor.

Siden børsintroduksjonen har det vært relativt stille fra selskapet. På ett år har ledelsen sett verdien av selskapet bli halvert. – Slik er bioteknologibransjen. Det må være dager hvor vi beviser for aksjonærene at vi gjør fremskritt i utviklingen av legemidlene. Dette er en slik dag, sier finansdirektør, Tore Kvam.

Første delen av fase II-studiet var et multinasjonal arbeid med deltagere fra Finland, Ungarn, Storbritannia og Norge. Deler av studiet var finansiert av Forskningsrådet. Selskapet avholder sin kapitalmarkedsdag førstkommende mandag på Hotel Continental i Oslo klokken 14:00.

SHARE
Helseinfo er en informasjonskanal. Vi formidler helsenyheter, helseblogg om kosthold og trening, pressemeldinger og annen helseinformasjon. Vi skriver om helse i Norge og formidler også helsesaker fra utlandet.